Geschiedenis

CV De Peerlinke mag zich met recht een opmerkelijke vereniging noemen. Niet alleen omdat ze sinds jaar en dag het gezicht bepaalt van de carnaval in Illikhoven en Visserweert, maar zeker en vooral omdat het bijzonder is dat het gaat om een vereniging uit de kleinste kernen van Limburg.
 
Eind 1957 werden door Sjang Kusters, Herman Nelissen en Martin Houben de eerste stappen gezet om een carnavalsvereniging op te zetten in de gemeenschappen Illikhoven – Visserweert. In januari 1958 werd deze oprichting een feit. De naam Peerlinke werd bedacht omdat ze na lang werken en veel nattigheid eindelijk besloten hadden om boven de grond te komen en een officiële vereniging op te richten.
Gestart werd toen met een Raad van Zes, hetgeen in de jaren daarna geleidelijk is uitgegroeid tot een voltallige raad van 11. Een prins had de vereniging in de beginjaren nog niet.
De vasteloavestempel van de Peerlinke was in die tijd in café Ariaans (Betje van de Kits), het enige café in deze kleine gemeenschap. De revues die hier jaarlijks werden opgevoerd zijn nu nog vaak gespreksonderwerp bij de inwoners. Na het sluiten van dit café brak er een moeilijke periode aan voor de Peerlinke. Want wat is een carnavalsvereniging zonder café of zaal?
 
Maar slim als de Peerlinke zijn, werd hier ook een oplossing voor bedacht. Voor een aantal grote activiteiten (zoals prins uitroepen) werd uitgeweken naar het gemeenschapshuis in Buchten. Maar tijdens de carnavalsdagen werd de garage van de toenmalige vorst en voorzitter Sjang Kusters uitgeruimd en aangekleed waar na de optocht dan tot in de kleine uurtjes werd doorgezakt.
 
Pas in het 2x11-jarige bestaansseizoen van de Peerlinke werd de eerste prins gekozen.
Prins Math 1e in het seizoen 1979 -1980.
Hierna is het tot nog toe ieder jaar gelukt om een prins uit te roepen, iets wat gezien het spectaculaire inwoneraantal van ong. 140 inwoners steeds weer een nieuwe en niet geringe prestatie is.
 
Sinds de komst van het Gemeenschapshuis, dat met vereende krachten door inwoners van Illikhoven en Visserweert en leden van de diverse verenigingen werd gebouwd zijn de Peerlinke verder tot bloei gekomen. Ook het aantal activiteiten werd verder uitgebreid met onder andere een eigen receptie en het Auwt Wieverbal. Niet te vergeten het toen nog bestaande pyjamabal op Carnavalsdinsdag dat door veel inwoners oud-inwoners en vanuit de omliggende dorpen veel bezocht werd. Het pyjamabal is later vervangen door het 'Pap, mam en Poetebal', dat ook op Carnavalsdinsdag plaatsvindt.